70 sangglade, havde fundet vej til "Spil dansk aften i Mosaikken"

Af: Jens Ole Pedersen
Publiceret: 20. november 2017 kl. 16:57

Så syng da, Danmark, lad hjertet tale, thi hjertesproget er vers og sang.

Siden 2001 har Visens Venner i Kjellerup hvert år holdt et arrangement på Spil Dansk dagen. De seneste år i et frugtbart samarbejde med Midtjysk Kor.
Nogle mennesker er blevet bedt om at komme med forslag til fællessange, begrunde og evt. fortælle om forfatteren.
Denne aften gelejdede 2 dygtige viseværter Lotte og Karsten 70 sangglade mennesker igennem et flot sammensat program med såvel nye som ældre, velkendte sange fra Højskolesangbogen.
Som bosiddende i Thorning var det naturligt nok en af Blichers sange, der var Martins første valg. ”Kær est du fødeland”. Efter den foreslog Martin en af de nye sange fra 2004 af Martin Jensen ”Nu hælder året mod sit fald”.
Martin anbefalede ”Sanghåndbogen” af Karin Bjerre, hvori man kan læse om baggrunden for tilblivelse af også de nyere sange.
Bente holder meget af Jens Rosendals sange og derfor var hendes valg ”Troen er ikke en klippe”. Hun fortalte om Rosendals svære liv og tvivl. 162 nye sange kom der i 18. udgave af Højskolesangbogen. En af de nye sange er skrevet af en islandsk digter Sigurdur Eliasson ”Bækken løber let”.
Så kort inde i programmet havde flere af os allerede lært 3 nye sange.
Modersmål er vort hjertesprog. Birthes valg af sange kom fra hjertet. Først Grundtvigs ”Moders navn er en himmelsk lyd”. Efter den barndomserindringer om Ludvig Holsteins ”Det lysner over agres felt”.
Der var et indslag med 4 dygtige solister:
Karl Sang ”Du gamle måne”, Karsten sang H.C. Andersens yndige ”Fantasistykker i min egen maner”. Eddy er Thomas Kjellerup fan og det forstår man, når hun synger ”Rejsesangen”. Lotte sang, smukt som altid, Anne Linnets sang ”Tusind stykker”.
Tilbage til fællessangen førte Grethe os ned gennem Jylland, så vi følte, at vi aldrig havde behov for at se andet og vi sang H.C. Andersens ”Jylland mellem tvende have”. Desuden førte hun os ind i en vemodig efterårsstemning da vi sang ”Æbler lyser rødt på træernes grene”.
Men så tog vi til Fyn. Pia er nemlig fra det smilende Fyn med bindingsværk og idyl, så igen var det H.C. Andersens dejlige digtning i ”Hist hvor vejen slår en bugt” og derefter Fyns nationalsang ”Fo ajle di små blomster” der i følge Pia indeholder mere end man lige opdager, når man  synger den.
Marie fortalte om Grundtvig, hans store produktion af salmer og sange. Han skrev 1500 salmer og én af dem sang vi ”Nu falmer skoven trindt om land”. I 1811 skrev han sin første salme ”Dejlig er den himmel blå”.
En dejlig aften sluttede med Bents valg af aftensang ”Aftenhimlens strålesymfoni”.
Tak til dem, der lærte os at synge nye sange.
Ulla


Juleafslutning
fredag den 1. december 2017 kl. 18:30
Bemærk start-tidspunktet.
Husk! Tilmelding til bestyrelsen senest 28. nov.

Oversigt over indlæg|Nøgleord: Ingen|Kommentarer (0)

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer på dette indlæg. Du kan tilføje en kommentar i formularen nedenfor.
Indlægget er lukket for nye kommentarer
Aktivitetskalender

Kalenderen er p.t. tom.

Hele kalenderen

Seneste nyt  Seneste nyt: RSS feed

Kjellerup-kabaret juni 2019
04. jul. 2019

Emma Gad kabaret
04. jul. 2019

Hele arkivet