Temaet var Sigfred og Åkjær og det var en viseaften værd.

Af: Jens Ole Pedersen
Publiceret: 14. oktober 2017 kl. 15:55

Og hvergang vi savner lidt flydende mad, har jeg mit talent for at spille.

Lige før klokken slog 19,00 var der kø hos Ulla. Velkommen-Velkommen-Velkommen, blev nævnt mindst 70 gange, flot flot, vi kunne godt konkurrere med fredagens fjernsyns programmer.

 

Endnu engang havde vi en dejlig viseaften i Alhuset. Thorben var visevært og guidede os igennem aftenen, så vi lærte lidt mere om både Jeppe Aakjær og Sigfred Pedersen. Begge var opvokset på landet, henholdsvis i Jylland og på Fyn, og begge fik en usædvanlig karriere.
Jeppe vendte efter nogle år i København tilbage til sin fødegård Jenle i Salling. Han var oprører og gjorde sit til, at tyendeloven blev vedtaget ved at beskrive de fattige kår, som mange levede under. ”Jens Vejmand” og ”Stensamlersken” er eksempler herpå.
Desuden fik vi fortalt om hans syn på kirken og især på Indre mission- han så en guddom i naturen. ”Stille hjerte, sol går ned”, ”Jeg er havren” og ”Den gud, jeg beder til” er eksempler herpå. Der var sange om kærlighed, om landbrug, om udlængsel og om årets gang.
Sigfreds skæbne blev en lidt anden end Jeppes. Han tog efter mange års studier en eksamen som cand.polit fra Københavns Universitet, men han var blevet indfanget af stemningen i Nyhavn, som han beskriver, så man næsten synes, at det er i orden, at den mørke Manja og den lyse Lis går til bunds i Nyhavn, at or'ginalerne er bedre mannesker end ”de pæne mennesker” og at vagabonden har det bedste liv. Han skrev med humor, og han skrev fantastiske sange om naturen og om årstiderne og rørende sange som ”Ravhjertet”.
Han skrev vers på bestilling – noget skulle han jo leve af. Så mon ikke ”Tak for gode som for onde år”, ”Tørresnoren” og ”Med Amor som blind passager” har givet smør på brødet – Giro 413 har i hvert fald betydet meget. Men vi kan stadig ikke forstå, at der ikke er så meget som én af Sigfreds viser, der er fundet plads til i højskolesangbogen!
Vore 11 solister fortolkede – de fleste med Bents hjælp - viserne på forskellig vis og med forskellige virkemidler – en rigtig dejlig aften med et veloplagt publikum.

Referent: Tove Mark

    

Thorben var aftenens visevært, her ses han i aktion, og Jørgen kunne næsten synge salen op uden brug af microphone om den mørke Manja & den lyse Lis.

Vagn fortolkede smukt "Jeg lagde min gård i den rygende blæst" og Peder sang Anne Mari på flere forståelige sprogblomster.

                        Og hvergang vi savner lidt flydende mad, har jeg mit talent for at spille. 

Se flere billeder, klik her:www.visensvenner-kjellerup.dk/billeder/sigfred-a-aakjaer2017/                    

 

 

Oversigt over indlæg|Nøgleord: Ingen|Kommentarer (0)

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer på dette indlæg. Du kan tilføje en kommentar i formularen nedenfor.
Indlægget er lukket for nye kommentarer
Aktivitetskalender

Viseaften
20. sep. 2019

Viseaften i AL-Huset
25. okt. 2019

Hele kalenderen